El sòl no urbanitzable i la protecció de la legalitat urbanística - U11901

Presentació

El “Programa Enfocat sobre Urbanisme a Catalunya: (i) el sòl no urbanitzable i (ii) la protecció de la legalitat urbanística” neix amb la voluntat d’oferir, des del Col·legi, per primera vegada, una formació especialitzada en dues temàtiques molt concretes dins del món de l’urbanisme, per bé que sovint generen dinàmiques de treball interdisciplinar en la que poden jugar un paper important els Aparelladors, els Arquitectes Tècnics i els Enginyers d’Edificació: per una banda, el sòl no urbanitzable, la regulació del qual és certament complexa i alhora professionalment molt interessant; i, per una altra banda, el règim sobre la protecció de la legalitat urbanística a Catalunya, que pretenem enfocar des d’una visió eminentment pràctic. 

A qui va dirigit:
El “Programa Enfocat sobre Urbanisme a Catalunya: (i) el sòl no urbanitzable i (ii) la protecció de la legalitat urbanística” va dirigit, especialment, a Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació que tinguin interès en conèixer, de la mà de reconeguts experts en la matèria, la vigent regulació sobre el sòl no urbanitzable així com en relació amb la protecció de la legalitat urbanística a Catalunya. Addicionalment, obtindran un coneixement pràctic sobre aquestes temàtiques, a partir de l’exposició de casos reals i de supòsits pràctics.
El Programa Enfocat també està obert a d’altres professionals i estudiants interessats en conèixer o aprofundir en la regulació normativa esmentada i en la pràctica de les dites temàtiques urbanístiques. 

Objectius:
Amb aquesta formació es pretenen transmetre els coneixements següents:
- Sobre el sòl no urbanitzable: una visió global però alhora detallada i exhaustiva del règim jurídic del sòl no urbanitzable a Catalunya, amb especial atenció al règim d’usos i a les possibles implantacions i actuacions edificatòries en aquest sòl.

- Sobre la protecció de la legalitat urbanística: un coneixement molt acurat de la normativa en matèria de protecció de la legalitat urbanística, de les qüestions tant procedimentals com substantives que atenyen a aquesta matèria.

Programa:

Director del programa: Jordi Artigas i Masdeu, Director d’OUA.

JORNADA 1: 
Introducció al sòl no urbanitzable. 
Continguts: Marc normatiu aplicable; situacions de sòl; classificació del sòl; definició de sòl no urbanitzable; tipologies de sòl no urbanitzable; el sòl no urbanitzable i el planejament urbanístic; les figures del planejament urbanístic. 
Professors: Roger Comas Fradera, advocat. Helena Muñoz Amorós, Secretària de l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès. 

Usos, activitats i construccions admissibles en sòl no urbanitzable.
Continguts: 
Règim d’ús del sòl no urbanitzable; segregacions en sòl no urbanitzable; implantació d’actuacions específiques d’interès públic; procediment d’autorització d’actuacions d’interès públic; règim de les noves construccions; en especial, les construccions destinades a habitatge familiar associades a l’explotació de la finca; la reconstrucció i rehabilitació de masies, cases rurals i d’altres construccions; el catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable (introducció); les llicències en sòl no urbanitzable.
Professor:  Camil Cofan Amiel. Sub-director general d'Urbanisme de la Generalitat de Catalunya.


JORNADA 2
Projectes i plans en sòl no urbanitzable.
Continguts: Els projectes d’actuacions específiques en sòl no urbanitzable; els Plans especials urbanístics en sòl no urbanitzable; el Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable. Tipologies i exemples. 
Professors:  Núria Noguer Pujadas, Arquitecta. Cap de l’Àrea d’Urbanisme d’OUA. Sara Mas Ibañez, Arquitecta d’OUA. Jordi Artigas i Masdeu, Director d’OUA.

Qüestions mediambientals i sòl no urbanitzable.
Continguts
: Avaluació d’impacte ambiental en sòl no urbanitzable; l’impacte paisatgístic. L’Estudi paisatgístic. Criteris d’implantació de les edificacions i instal·lacions en sòl no urbanitzable. 
Professor: Carles Enric Casabona Ferre, soci de Traça, Estudi de Serveis Ambientals.

 

JORNADA 3
Introducció al règim de protecció de la legalitat urbanística.
Continguts: Marc normatiu aplicable; fonaments de la potestat sancionadora; ius ideficandi i potestat de control municipal; la potestat sancionadora i la protecció de la legalitat urbanística; règim general de competències en la matèria; infraccions urbanístiques i sancions.
Professor: Pablo Molina Alegre, soci de Garrigues.

Procediments de protecció de la legalitat urbanística. 
Continguts: El procediment de restauració de la legalitat física alterada i de l’ordre jurídic vulnerat; el procediment de rescabalament; el procediment sancionador; aspectes comuns a tots els procediments.
Professor: Jose Ortiz Jimenez, Responsable dels inspectors, Servei de Protecció de la Legalitat. Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

 

JORNADA 4
Els informes de valoració en matèria de protecció de la legalitat urbanística. 
Continguts:
 Referència introductòria al règim sancionador; tipus d’informes; determinacions normatives; exemples pràctics. 
Professor: Anna Riverola i Sopranis, Responsable de disciplina urbanística, Servei de Protecció de la Legalitat. . Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

 L’Urbanisme a Catalunya: actualitat i futur. 
Continguts: La regulació urbanística vigent a Catalunya: avantatges i inconvenients; la proposta de la nova Llei de Territori; reptes i oportunitats. 
Professor: Agustí Serra Monté, Secretari d’Hàbitat Urbà i Territori. Departament de Territori i Sostenibilitat. Generalitat de Catalunya.

 Tornar a la pàgina principal