dijous, 28 de març 2024, 14:01
lloc: Campus Cateb Building School
Curs: Campus Cateb Building School (Campus)
Glossari: Glosario
S

Sagetera

Obertura molt estreta practicada en un mur d'una antiga fortificació que servia, des d'ella, per a poder tirar sagetes a l'enemic.

Sapí

Fusta resionosa, molt usada en construcció per a fer portes i finestres, de la qual n'hi ha varietats.

Saranda

Garbell; instrument compost d'un bastiment rectangular amb una malla de filferro, que serveix per a porgar-hi grava, calç, arena i altres materials.

Sarcòfag

Sepulcre ornamentat amb escultures, baix-relleus, inscripcions, etc.

Sardinell

Sèrie de maons posats de cantell, de manera que es besin cara a cara, formant una vorada, un llindar, el coronament d'una paret, etc. / Marxapeu, llindar o escaló d'entrada a una habitació, especialment el que està fet de maons col·locats de cantell.

Sauló

Arena grossa i feixuga. / Terra arenosa. / Serradís de les peces de marès. / Pedreny maresenc per a fer voltes de forn.

Secreter

Nom que es dóna a un moble compost d'un tauler per escriure, una sèrie de calaixos i alguns departaments secrets per a guardar-hi documents, valors, etc.

Sedàs

Intrument compost d'un teixit de fils metàl·lics muntats en un cèrcol de fusta, que serveix per a passar guix o ciment i separar-ne les pedretes, grums o altres impureses.

Sobrestant

Encarregat de vigilar i dirigir el treball d'una colla de treballadors. / Funcionari d'Obres Públiques, amb categoria inferior als ajudants i superiors als capatassos.

Sotalada

Espai de terreny entre terrenys més alts.